Tíz éve együtt - Tíz éve Garda!
szerző M.Krisz | 2011, július 8 - 16:02 |

X. Nemzetközi Fiat Punto Találkozó – 2011.

Garda-tó. A legtöbb Punto fanatikusnak jelent valamit ez a földrajzi név, hiszen itt szervezi meg minden év nyarán az olasz Punto Racing Club az éves nagy találkozóját, mely az évek alatt nemzetközivé nőtte ki magát.

Évek óta nézegettük a képmegosztó portálokon a találkozókon készült fotókat, természetesen a youtube-on rendszeresen kutakodtunk újabb és újabb videók után. Ha újdonságnak vélt dolgot találtunk, azonnal küldtük egymásnak a linkeket.

Már 2006-ban beszélgettünk néhányan erről a találkozóról, de elérhetetlen álomnak tűnt. Sokszor eljátszottunk a gondolattal, ki kellene menni, de vagy az elképzelésünk nem volt elég rendíthetetlen, esetleg munka jött közbe, volt, amikor az anyagiak hátráltattak.

Idén gondoltunk egyet: csak azért is elmegyünk!

Rövid szervezés után eljött a nap (2011. július 1), amikor elindultunk Olaszországba. Aznap három Fiat Punto indult útnak Magyarországról. Hajnalban egy Fiat Punto I Cabrio, délután kettő Fiat Punto II vette célba a taljánok országát.

Az út Szlovénián keresztül vezetett, Triesztnél léptük – gurultuk – át az olasz határt, ahonnan a hátralévő utat szándékosan nem autópályán teljesítettük, hogy minél többet lássunk Olaszország ezen részéből. Ekkor körülbelül éjfél volt, ezért nyugodtan mondhatom, rengeteget láttunk az országból. Napfelkeltéig szinte semmit... :)

Hosszasan autóztunk, nagyon vártuk, hogy megpillantsuk a tó vizét, ami reggel nyolckor történt meg. Érdekes volt, ahogy az Alpok lábainál, sziklás hegyekkel körülvéve verte vissza a Tó tükre a felkelő nap sugarait. Ezt a pillanatot biztosan mindannyian hosszú időre megőrizzük.

Elgémberedve, fáradtan, kávé után sóvárogva szálltunk ki autókból és örömmel tapasztaltuk, hogy már reggel kellemesen meleg, nyári idő köszöntött ránk. Tiszta kék ég, világoskék víz, pálmafák – ez várt ránk a júliusi budapesti ősz után. (Budapesten ekkor 16 C-t mértek, ami nap közben is csak 2-3 C-kal emelkedett.)

Szombati napot pizzázással, napozással és fürdéssel töltöttük. Megemlítendő egy szolidan spoilerezett citromsárga Punto II HGT osztrák rendszámmal, mely a három magyar rendszámú Punto mellett többször elautózott, amikor pedig megpillantotta a tulajdonosaikat, nagy integetéssel, vigyorogva köszönt.

BluElefantino barátommal szombat este elautóztunk a másnapi találkozó pontos helyszínére, út közben több Fiat Puntot láttunk. Színük, évjáratuk, felszereltségük, átépítésük mértéke nem egyezett, egy dolog azonban igen: Puntos Puntosnak az ablakon kihajolva, vigyorogva integetett.

Nagyon feldobva értünk vissza a szálláshelyre, izgatottan vártuk a másnapi találkozót.

Fáradtak voltunk, hosszú volt az út, sokat fürödtünk, keveset aludtunk – mégis csak félórákra aludtunk el. Izgatottak voltunk, mint gyermekkorunkban karácsonykor.

Alig hittük, de eljött a találkozó napja.

Valamivel napfelkelte után ébredtünk, első és legfontosabb dolog az autók lemosása volt. Néhány tíz perc múlva az autók ragyogtak, a gumik szilikontól csillogtak. Egy gyors és kellemes kávézás után örömmel láttuk, hogy szállingóznak a Puntok a kijelölt parti sétányra. Nagyon gyors regisztráció után leparkoltunk a kijelölt helyre és nagy szemekkel nézegettük az addigra megérkezett autókat. Folyamatosan érkeztek a Puntok, mi pedig fényképezőgéppel a kezünkben rohangáltunk jobbnál-jobb fotó készítésének reményében.

Tíz óra környékén telt meg a sétány, a lekerített rész, ahova több, mint százharminc autó érkezett. Nem túlzom, ha leírom: az autók után érdeklődők kora kilenc hónap és kilencvenkilenc év között mozgott. És korra, nemre való tekintet nélkül mindenki bambult, csodálkozott, gyönyörködött, ötleteket gyűjtött saját autójához.

Mesés I-es puntok, Gt-k, Punto II-k, Punto IIB-k, Grandék, Abarth-ok sorakoztak egymás mellett. A szivárvány minden színében pompáztak az autók, melyek között volt letisztított, porba ültetett, légrugós, tetőboxos, hifi versenyre épített autók, kigyúrt fiú vagy apró pehelysúlyú lány tulajdonossal, akik Olaszországból, Ausztriából, Németországból, Lengyelországból, Romániából vagy Magyarországról érkeztek.

Ámulva járkáltunk az autók között, melyeken kívül magával ragadott az olaszok vidámsága, gondtalansága.

Szinte pillanatoknak tűnt, pedig órák teltek el, mikor leültünk az eredményhirdetéshez. Bevallom, nagyjából egyetlen szót sem értettünk belőle, de vidáman ültünk a színpad előtt, mert a szervezők akaratukon kívül szórakoztattak.

Hatalmas vizipisztollyal (pisztollyal? puskával!) lövöldözték egymást és ha lehetőségük adódott több liter vizet lőttek egymásra, míg várták a kategóriák díjazottait a színpadhoz. Senki sem haragudott senkire, de az látszott, hogy bosszút esküdtek – bizonyára nedves félórákat okozva egymásnak.

Délután öt óra után ültünk be az autóba és indultunk el hazafelé. Boldogan, rengeteg élménnyel gazdagodva, mely után két dolog kijelenthető:

  • jövőre is lesz Garda Meeting
  • jövőre is ott leszünk!

(A résztvevő magyar autótulajdonosok nick neve:
- Helena
- BluElefantino
- Levis501)

Képek a találkozóról:

http://www.flickr.com/photos/puntoracingclub/sets/72157627124281622/with/5906232055/

[ garda ]
blogger Balint Bognar | 2013, január 29 - 16:10 | (77556)

néztem egy pár videót.elég állat lehet.jó lenne ha idén is lenne szívesen elmennék rá.jó lenne többen menni:)

blogger BluElefantino | 2012, augusztus 13 - 19:11 | (72834)

Már megrendezték!

Előzmény: 72619
blogger kormoska | 2012, augusztus 5 - 16:46 | (72619)

Sziasztok! Idén mikor lesz az olasz tali és hol??? Vagy már lekéstem róla??? Irjátok már meg nekem. köszi

[ Garda ]
blogger Fiatman | 2011, augusztus 16 - 15:35 | (64790)

..idén lecsúsztam róla! De remélem jövőre tudok menni! :D

Előzmény: 64224
blogger BluElefantino | 2011, augusztus 2 - 07:20 | (64598)

 

[ Garda ]
blogger BluElefantino | 2011, július 9 - 15:58 | (64224)

Nagyon jó kis leírás ha nem lettem volna ott akkor is el tudnám képzelni hogy milyen is lehetett! yes