DUALOGIC VÁLTÓ... mi is ez?
szerző VaNick | 2006, február 9 - 17:10 |

DUALOGIC

Bár nem sok tulajnak van az autójában DUALOGIC váltó, ennek ellenére úgygondolom, hogy megérdemel egy cikket. Ezt a fajta váltót elsőként a Fiat adoptálta a kiskategóriás autók közül a Puntókba, a 2003-as facelift számos újdonsága közepette. Mi is az a DUALOGIC? Automata is meg kéziváltó is egyszerre? Itt olvasható egy kis ízelítő róla.

DUALOGIC váltó

DUALOGIC - Hidraulikus vezérlésű, kuplung nélküli automata sebességváltó (Fire 1.2 8v és Multijet 1.3 16v motorokhoz rendelhető).
2 féle működési mód lehetséges: szekvenciális félautomata, valamint automata.
Az automata mód két programot foglal magába: normál és eco (gazdaságos)

Ez a váltó egy rendkívül okos megoldás lehet azoknak, akik szeretik az automata váltás kényelmét, de nem akarnak lemondani a kézi váltó nyújtotta előnyökről sem.

váltó vanicknak
 

AUTOMATIKUS és  MANUÁLIS fokozatkapcsolás között választhatunk.

Automatikus állásban úgy viselkedik, mint bármelyik más automata váltó, viszont kétféle módból is választhatunk a különböző vezetési stílusoknak megfelelően.
Az egyik a NORMÁL-mód, amely a kicsit sportosabb vezetéshez illik, itt rövidebbek a fokozatok és ezért dinamikusabb az autó.
A másik az ECO (gazdaságos)-mód, amelynél a fokozatok hosszabbak, ez a kényelmes, nyugodt autózási stílusnak felel meg, és természetesn gazdaságosabban bánik az üzemanyagfogyasztással is.

Manuális (kézi) állásban  vezető választhatja  ki a fokozatok kapcsolását az automatika helyett, a kar előre-hátra való mozgatásával 6 sebességfokozat  között válthatunk, ez a szekvenciális félautomata váltó.
Ennél a váltónál sincs kuplungpedál, a kuplungszerkezetet manuális állásban is automatika vezérli.
Mindkét üzemmódban az automatika felismeri a legoptimálisabb fokozatot. Felismeri ha hegymenetben vagyunk vagy észreveszi, ha gyorsÍtani akarunk, és ezekben az esetekben visszavált. Szintén ugyanezt teszi, ha érzékeli, hogy túl alacsony fordulatszámon megyünk.
Sőt,ha úgy látja jónak, akkor fel is bírálhatja a vezetőt egy esetleges erőátvitel-károsodás elkerülése végett.

"A Dualogic-féle váltókat szokás robotizált kézi sebességváltónak is nevezni, mivel ez a váltó nem más, mint egy szervomotorokkal kiegészített mechanikus sebességváltó.
A fokozatválasztást és a tengelykapcsoló működtetését szervomotorok végzik. Így elkerülhetők a vezetői hibákból adódó melléváltások, melyek az erőátviteli rendszer károsodásához vezethetnének.
Mivel a vezérlő szoftver mindig a lehető legoptimálisabban választja ki a sebességváltás szükségességét, és nem lépnek fel a hagyományos automatikus váltóknál tapasztalható veszteségek sem, a fogyasztás kedvezőbb lehet, mint egy kézi sebességváltóval." (vezess.hu)

Várjuk azon DUALOGIC váltóval felszerelt tulajok hozzászólását, akik szivesen megosztanák itt a clubon is a tapasztalataikat!!!

 

 

blogger Kispali | 2010, január 11 - 16:46 | (51125)

Üdv mindenkinek.
 
Punto II/b hez keresnék tempomatot, ha esetleg tudna valaki ajánlani nagyon megköszönném, bontott is érdekelne.
 
Köszöntem.