A Multijet forradalma
szerző Pepi | 2006, június 26 - 15:29 |

A Fiat 1986-ban alkotta meg a világ első közvetlen-befecskendezésű dízelmotorját, mely sorozatgyártott formában a Cromaban debütált. Azóta már majdnem 20 év telt el. Lássuk milyen fejlődésen mentek keresztül napjaink korszerű dízel erőforrásai!

 

1. oldal
Benzin vs gázolaj

Napjainkban a belső égésű motorok harcát éli át az autóipar. Az autózás világában kicsit is járatos emberek közül ki ne ismerné Rudolf Diesel nevét, aki 1897-ben alkotta meg azt a belsőégésű motort, amely gázolajjal működött. Többségünk emlékeiben megjelenő zakatoló, fekete kormot árasztó szörnyetegek az utóbbi egy évtized alatt jóval többet fejlődtek, mint feltalálásuk óta eltelt több mint 100 évben.


Elöljáróban hasonlítsuk össze a két riválist. A gázolaj állagát tekintve jóval nehezebb, sűrűbb, mint a benzin, kompressziótűrése is rendkívül jó. Nem beszélve arról, hogy a dízel üzemanyag lassabban párolog, így kevésbé robbanásveszélyes. Literenkénti ára mára sajnos a benzinével vetekszik, pedig néhány évvel ezelőtt még igencsak jelentős különbség volt a két üzemanyagfajta között.

De ne időzzünk sokat az árak terén, inkább térjünk vissza az eredeti gondolathoz. A dízelmotort más néven kompresszió gyújtású motornak is szokták nevezni, mivel a motor tiszta levegőt szív be, és azt olyan nyomásra sűríti a sűrítési ütem végére, hogy a felmelegedett hengertérbe befecskendezett üzemanyag külön gyújtószerkezet nélkül meggyullad és elég. A belső égésű motorok közül a dízelmotor alakítja át leggazdaságosabban az üzemanyaggal bevitt energiát mechanikai munkává.


Ha a statisztikáknak hihetünk, akkor manapság szinte tizenötször annyi dízelüzemű új gépjármű talál gazdára, mint harminc évvel ezelőtt, és ez a mutató folyamatosan javul!!! Azonban a benzines eladásokat még egy jó ideig nehéz lesz túlszárnyalni, mivel ugyanannak a típusnak a dízel változatáért átlagosan 200-500 ezer forinttal kérnek többet. Ennek ellenére megéri mélyen a pénztárcánkba nyúlni, mert a gázolaj üzemű változatok általában jobban felszereltek. Ha autóvásárlás során számításba vesszük, hogy egy benzines "alapváltozatú" járművet a dízel kényelmi, biztonsági szintjére alakíttatunk, akkor már szinte elenyészővé válik ez az árkülönbség, viszont fogyasztás terén a dízellel határozottan jobban járunk.
Honnan is ez az alacsony fogyasztás, ennek jártunk utána…

2. oldal

Út a Multijethez (Unijet)

Amint a bevezetőben említettem a Fiat világelsőként készített közvetlen befecskendezésű (Common Rail) dízelmotort, mely technológiát más autógyártók is hamarosan átvettek és azóta motorpalettájuk szerves részévé vált. 1986 óta szinte csak egyetlen, de mégis komoly igény maradt nyitva az új erőforrásokkal kapcsolatban: a motorok túlságosan nagy zajt keltettek alacsony fordulaton, és gyorsítás során.


Ekkor kezdődött el az Unijet motorok fejlesztése, azaz a Fiat olyan dízel erőforrásokkal akarta piaci vezető szerepét megőrizni, melyeknél a motor által kibocsátott zaj drasztikusan csökken. Néhány éves kutatás eredményeként megszületett az Unijet, mely a cég által támasztott kritériumokat teljesíti - kinövi az előző generáció gyermekbetegségeit -, és ezen felül további kedvező teljesítmény, valamint fogyasztásbeli tulajdonságokkal is jár. A kitűzött cél eléréséhez a gyárnak a következő alternatíva közül kellett választania:

  • passzív zajcsökkentés, azaz a motort olymódon elszeparálni, hogy minél kevesebb zaj szűrődjön ki a gépháztető alól
  • vagy pedig a problémát a forrásánál megragadni, és egy olyan befecskendezési rendszert létrehozni, amely sokkal kisebb zajjal párosul.


A Fiat a második verzió mellett tette le a voksát, és hasonló magasnyomású rendszerek tanulmányozása mellett azonnal neki is látott a fejlesztésnek. Az akkoriban vizsgált konkurens rendszerek nem tették lehetővé, hogy a nyomást a fordulatszámtól függetlenül szabályozzák, és a befecskendezési rendszerekkel is problémák adódtak, így a Fiatnak egy teljesen új megközelítést kellett alkalmaznia.A Fiat mérnökei által vizsgálni kezdett teória egyszerűnek, de mégis ötletesnek bizonyult. Az eljárást a Zurich-i Egyetemen fejlesztették ki, és még sohasem alkalmazták gépjárművekben. Az elv egyszerű: ha folyamatosan gázolajat pumpálunk egy "tartályba", akkor a tartályban a nyomás megnövekszik, így a rendszer nyomástárolóként fog üzemelni; avagy más megfogalmazásban az üzemanyagból túlnyomástartalékot képez, amely akár azonnal fel is használható. A Magneti Marelli nevéhez fűződő közös nyomócső elvén alapuló Unijet fejlesztése végül 1994-ben zárult le, ekkor határozta el a cég, hogy jelentős eredményekkel rendelkező partnert keres a dízel befecskendezésű rendszerek fejlesztéséhez. A választás Robert Boschra eset, aki végül meg is vette a Fiattól a technológiát.


A Fiat Croma TDI piacra kerülése után 11 évvel, 1997-ben újabb mérföldkőnek számító olasz autó hagyta el a gyártósort az Alfa Romeo 156 JTD személyében. Ez az autó már egy olyan forradalmian új Unijet turbódízel motorral volt felszerelve, ami ezidáig elképzelhetetlen eredményeket produkált. (12%-kal nagyobb teljesítmény, 15%-kal kisebb fogyasztás a hasonló magasnyomású rendszerekhez képest)

Ezzel kezdetét vette a második generációs JTD motorok, a Multijetek fejlesztése.

3. oldal
Multijet, avagy a második generációs JTD motorok titka

Az alapelv a második generációs turbódízel motorok esetén is maradt a régi - magas nyomású befecskendezés és elektronikus szabályozás az üzemanyag hengerbe fecskendezése esetén. Mégis egy lényegi változás történt: a motor minden egyes üteme alatt az üzemanyagbefecskendezés gyakorisága az Unijetnél rendszeresített kettő felé nőtt, így már maximálisan öt adagban kerülhet a hengerbe a gázolaj. Az alkalmazott technológia során itt is ugyanannyi mennyiségű üzemanyag kerül a hengerekbe, viszont az égés sokkal finomabb, így a motor kevésbé zajos. Mindent egybevéve a motor hatásfoka 6-7%-kal nő, a károsanyagkibocsátás csökken és kevesebb hang szűrődik ki a gépháztető alól, miközben az autó kezelhetősége is jelentősen javul.

A Multijet erőforrások titka a vezérlőegységben rejlik, amely az elektronikus befecskendezési rendszer nyitás-zárás állapotát irányítja, és egyben ez is a rendszer legkritikusabb eleme. Képesnek kell lennie arra, hogy a befecskendezések között eltelt idő szinte teljesen minimális legyen, mégis egyenletes legyen a folyamat. A Fiat cég mérnökei ezért pont erre a célra fejlesztettek olyan vezérlő elemet és injektort, amely képes biztosítani az égéskamrában jelentkező nyomás és hőmérséklet még pontosabb vezérlését, valamint a hengerekbe kerülő levegő hatékonyabb felhasználását.

 


"A Multijet rendszer hosszú évek kutatómunkájának eredménye. Mérnökeink a vezérlőegység korlátaiból eredő problémák megoldásával kezdték a fejlesztéseket. A befektetett munka hamarosan meg is hozta a várt eredményeket. Különböző befecskendezési sorozatot, sémát terveztünk (két másodlagos befecskendezés, amely nagyon közel volt az elsődlegeshez; egy másodlagos befecskendezés nem túl közel a fő befecskendezéshez, majd újra két egymást követő másodlagos injekció; egy másodlagos befecskendezés, majd két egymást követő elsődleges, stb…) a motor más-más állapotaihoz: üresjárat; csekély terhelés és alacsony fordulat; magas fordulat és közepes terhelés; alacsony fordulat, nagy terhelés; stb… A kutatások megmutatták, hogy jelentős előnyöket lehet elérni minden esetben, persze ha a hozzá megfelelő befecskendezési sémát választjuk. Például indításkor az a cél, hogy az minél gyorsabban megtörténjen, így ennek megfelelő sémát kell alkalmazni; máskor viszont az az elsődleges, hogy növeljük a nyomatékot és csökkentsük a zajt."

 

 

 

Szerző: JT Italiaspeed

http://www.italiaspeed.hu/cikk.php?id=15 

blogger BobbyDiece | 2017, augusztus 15 - 19:12 | (101208)

"I got helpful to my evaluation, " curry recalled,kevin durant shoes "people said I ended up being too short, don't enjoy college basketball, then for that same reason that Could not play in the NBA. People do not think I can play shield, then said I am not just a pure point guard, until October of a year ago, I also found how the general manager of funny in my opinion as the league third good shooting guard. I have not yet fully engage in their full potential, well, i set a higher standard to himself, committed to continuously improve being more outstanding. "

"We've never met anyone with curry shoes him so great shooting in all directions, " warriors coach draw Jackson said, "and roll, stop and go empty-handed, hook hand, step back, calf, in the face involving two double forced in order to......, any thought of firing mode, you can see he is astonishingly. We have certainly not seen anyone can reach this level, his Steve Nash (microblogging) played a higher level, the two-time MVP merit, shooting is incredible, but additionally it is a level. And his other like reggie cooper, Chris mullin, such while dell and I competed together - Ellis, dell - Arsenal, they are just about all fantastic striker, but they will didn't garage so thorough, this guy is absolutely no limit. "

Timer in addition to dance, 6 minutes stephen curry shoes as well as 30 seconds, Davis is doing everything we can to near the garage, but still late step. Garage again to finish a beautiful jumper - it's not strictly jumper, his toe will be out from the ground, under the condition in the body is still soaring, use forefinger and middle finger touch to complete the hand. Treasury entire body slightly back. This not only makes his moves even more difficult to block, as well as between the ball and floor on an additional 10 degrees Perspective. NBA players to period takes 0. 6 seconds an average of, the garage from getting ready action to dial the actual ball moves, it simply takes 0. 4 just a few seconds. Fast to make up for your deficiency of the garage height, the ball well steer clear of the opponent blocking fly toward the basket in the process, the look of garage is definitely along with them. His arm still moves once the posture, and of their teammates has begun to help pose three gestures...

Tag: kyrie irving shoes john wall shoes nike sock racer nike air presto adidas superstar keen uneek kobe 11 kobe 10 kd jersey hyperdunk 2016 kobe shoes kyire 3 kd shoes store air jordan shoes yeezy boost 350 v2 kobe bryant jerseys lerbon james jerseyslebron jerseys} nike air force ones puma rihanna

blogger BobbyDiece | 2017, augusztus 15 - 19:12 | (101207)

"I got helpful to my evaluation, " curry recalled,kevin durant shoes "people said I ended up being too short, don't enjoy college basketball, then for that same reason that Could not play in the NBA. People do not think I can play shield, then said I am not just a pure point guard, until October of a year ago, I also found how the general manager of funny in my opinion as the league third good shooting guard. I have not yet fully engage in their full potential, well, i set a higher standard to himself, committed to continuously improve being more outstanding. "

"We've never met anyone with curry shoes him so great shooting in all directions, " warriors coach draw Jackson said, "and roll, stop and go empty-handed, hook hand, step back, calf, in the face involving two double forced in order to......, any thought of firing mode, you can see he is astonishingly. We have certainly not seen anyone can reach this level, his Steve Nash (microblogging) played a higher level, the two-time MVP merit, shooting is incredible, but additionally it is a level. And his other like reggie cooper, Chris mullin, such while dell and I competed together - Ellis, dell - Arsenal, they are just about all fantastic striker, but they will didn't garage so thorough, this guy is absolutely no limit. "

Timer in addition to dance, 6 minutes stephen curry shoes as well as 30 seconds, Davis is doing everything we can to near the garage, but still late step. Garage again to finish a beautiful jumper - it's not strictly jumper, his toe will be out from the ground, under the condition in the body is still soaring, use forefinger and middle finger touch to complete the hand. Treasury entire body slightly back. This not only makes his moves even more difficult to block, as well as between the ball and floor on an additional 10 degrees Perspective. NBA players to period takes 0. 6 seconds an average of, the garage from getting ready action to dial the actual ball moves, it simply takes 0. 4 just a few seconds. Fast to make up for your deficiency of the garage height, the ball well steer clear of the opponent blocking fly toward the basket in the process, the look of garage is definitely along with them. His arm still moves once the posture, and of their teammates has begun to help pose three gestures...

Tag: kyrie irving shoes john wall shoes nike sock racer nike air presto adidas superstar keen uneek kobe 11 kobe 10 kd jersey hyperdunk 2016 kobe shoes kyire 3 kd shoes store air jordan shoes yeezy boost 350 v2 kobe bryant jerseys lerbon james jerseyslebron jerseys} nike air force ones puma rihanna

Előzmény: 100922
blogger BobbyDiece | 2017, augusztus 7 - 11:42 | (100922)

Finals last season, Arsenal's performance kevin durant shoes just isn't very ideal, although your data well, but the efficiency isn't high, and his rear pass error, defensive irvine was made key 3 points are getting to be a "black spots" time, apparently, in hope that in this to prove himself.

Absolutely no, after the opening, the three points inside database and didn't strike two shots, on the contrary, the knight three points would hit a lot of over there. Garage or concentrate on defense, he para as well as lebron, Irwin, JR., have been people already, also have got successful prevention.

In transferring, did well in your Treasury, the ball with a teammate are fed appropriately, but Mr Chu in several opportunity attack. 04 seconds left inside first quarter, garage dribble on the frontcourt, rhythm, but they are confident the take a couple of steps away from the three-point line and it is necessary to make curry shoes goes, the ball! This is usually the warriors in the 1st 3-pointer today. Soon, the Treasury and using second chances about the right side of the bottom again in a 3 things!

It is worth mentioning the opening, the garage proper arm was wearing any black gear, it can be because his right elbow in the game before the old injury features a relapse, however, with the overall game, he has to remove protective devices. Gear, seems like, has affected the manage, before he took off once i feel much better.

Inside against lebron James, the defense is performing very well in his Arsenal, but after he was lebron was an adolescent knocked out, the referee has stephen curry shoes blown the garage obstructing foul, garage on the earth is various, make action to the referee said lebron elbow.

In breakthrough, garage can also be a difficult moves, all kinds of people all the technique up his defense, such as lebron, but Treasury first in lots of dazzling dribble move Thompson, following air and rival crash cases, the hard for you to score.

Tag: kyrie irving shoes nike air force 1 high yeezy boost 350 v2 nike pg1 adidas nmd r2 nike flyknit racer lebron 14 shoes kd shoes store curry shoes curry 3 adidas nmd womens calvin klein underwear lebron 13 adidas tubular nike air max 90 ultra nike air vapormax flyknit curry 4 shoes lebron soldier 11 lebron jersey

blogger BobbyDiece | 2017, augusztus 7 - 11:42 | (100921)

Finals last season, Arsenal's performance kevin durant shoes just isn't very ideal, although your data well, but the efficiency isn't high, and his rear pass error, defensive irvine was made key 3 points are getting to be a "black spots" time, apparently, in hope that in this to prove himself.

Absolutely no, after the opening, the three points inside database and didn't strike two shots, on the contrary, the knight three points would hit a lot of over there. Garage or concentrate on defense, he para as well as lebron, Irwin, JR., have been people already, also have got successful prevention.

In transferring, did well in your Treasury, the ball with a teammate are fed appropriately, but Mr Chu in several opportunity attack. 04 seconds left inside first quarter, garage dribble on the frontcourt, rhythm, but they are confident the take a couple of steps away from the three-point line and it is necessary to make curry shoes goes, the ball! This is usually the warriors in the 1st 3-pointer today. Soon, the Treasury and using second chances about the right side of the bottom again in a 3 things!

It is worth mentioning the opening, the garage proper arm was wearing any black gear, it can be because his right elbow in the game before the old injury features a relapse, however, with the overall game, he has to remove protective devices. Gear, seems like, has affected the manage, before he took off once i feel much better.

Inside against lebron James, the defense is performing very well in his Arsenal, but after he was lebron was an adolescent knocked out, the referee has stephen curry shoes blown the garage obstructing foul, garage on the earth is various, make action to the referee said lebron elbow.

In breakthrough, garage can also be a difficult moves, all kinds of people all the technique up his defense, such as lebron, but Treasury first in lots of dazzling dribble move Thompson, following air and rival crash cases, the hard for you to score.

Tag: kyrie irving shoes nike air force 1 high yeezy boost 350 v2 nike pg1 adidas nmd r2 nike flyknit racer lebron 14 shoes kd shoes store curry shoes curry 3 adidas nmd womens calvin klein underwear lebron 13 adidas tubular nike air max 90 ultra nike air vapormax flyknit curry 4 shoes lebron soldier 11 lebron jersey

blogger dongdong | 2017, április 28 - 04:54 | (97744)

nike huarache
true religion uk
clarks outlet
air max uk
birkenstock outlet
cat boots
vans shoes
coach outlet online
christian louboutin outlet
nike air max
salvatore ferragamo outlet
nfl jerseys
michael kors canada
north face outlet
pandora jewelry
nike free run
oakley vault
mcm outlet
kd 9 shoes
adidas yeezy boost 350
nhl jerseys
coach factory online
vans store
ray ban sunglasses outlet
reebok shoes
polo ralph lauren
new balance outlet
cheap oakley sunglasses
adidas football boots
replica watches
pandora jewelry
adidas nmd xr1
burberry handbags
polo ralph lauren
nike air max
coach factory outlet online
christian louboutin outlet
hermes bags
vans shoes
true religion jeans
nike air max
ferragamo shoes
jordan shoes
mlb jerseys
kate spade handbags
vans shoes
adidas yeezy
kobe shoes
coach outlet store online
fitflops sale clearance
calvin klein
christian louboutin uk
ray ban sunglasses
converse outlet
tory burch outlet
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses wholesale
le coq sportif chaussures
kobe bryant shoes
longchamp handbags
polo ralph lauren outlet
converse shoes
oakley sunglasses
mbt shoes
nba jerseys
nike blazer shoes
longchamp outlet
ray ban sunglasses uk
oakley vault
kevin durant shoes
adidas ultra boost
fred perry polo
the north face
adidas nmd
coach factory outlet
michael kors handbags outlet
michael kors bags
supra shoes
air jordan 14
adidas stan smith
true religion
cheap snapbacks
polo ralph lauren
adidas outlet
pandora charms
polo ralph lauren outlet
nike outlet
ralph lauren shirts
coach factory outlet
michael kors uk
michael kors handbags
adidas superstar
cheap jordans
fitflops
christian louboutin shoes
longchamp outlet
coach handbags
hollister clothing
nike trainers
adidas yeezy 350 boost
michael kors outlet online
nike mercurial victory
tory burch
true religion
manolo blahnik shoes
michael kors outlet
cheap jordans
hermes birkin bag
nike running trainers
fitflops uk
adidas originals
polo ralph lauren
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
ferragamo shoes
ralph lauren outlet
christian louboutin outlet online
converse outlet
coach outlet
coach outlet
oakley sunglasses outlet
adidas zx flux
nike roshe run
red bottom shoes
salvatore ferragamo
columbia outlet
michael kors handbags
cheap oakley sunglasses
puma shoes
yeezy boost 350 v2
lebron 14 shoes
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags
cheap jordan shoes
converse shoes
prada outlet online
nfl jerseys wholesale
oakley sunglasses wholesale
mcm bags
ed hardy clothing
mac cosmetics
michael kors handbags
michael kors handbags
valentino boots
hermes bags
pandora jewelry
oakley vault
mont blanc pens
north face
mizuno running shoes
prada outlet
ray ban sunglasses cheap
ray ban sunglasses outlet
ysl handbags
coach outlet
christian louboutin pumps
ferragamo belt
louis vuitton outlet
pandora uk
chelsea jersey
jordan outlet
polo ralph lauren outlet
michael kors handbags outlet
asics shoes
michael kors handbags
michael kors handbags
michael kors outlet
cheap nfl jerseys
hermes outlet
christian louboutin sale
oakley sunglasses wholesale
mbt shoes
adidas yeezy boost 350 v2
yves saint laurent handbags
ed hardy
coach outlet online
ray ban sunglasses uk
burberry outlet
lebron james shoes
coach factory outlet
louboutin paris
clarks shoes
oakley sunglasses outlet
adidas trainers uk
mont blanc pens
polo ralph lauren
vibram fivefingers
mlb jerseys cheap
kate spade
prada outlet
michael kors
adidas originals superstar
coach outlet store online
michael kors outlet
michael kors bags
ray ban eyeglasses
the north face outlet
prada shoes
gucci shoes
longchamp sac
red bottom shoes
clarks shoes
christian louboutin
ray ban wayfarer
ray ban sunglasses
fitflops sale clearance
true religion outlet
michael kors handbags
coach outlet
jordans
ray ban sunglasses
vans shoes
coach outlet
nike air max uk
le coq sportif
air jordan
tory burch
fitflops outlet
ralph lauren polo outlet
under armour
adidas originals
michael kors outlet
burberry outlet
levi's jeans
christian louboutin sale
columbia sportswear outlet
ralph lauren outlet
coach factory
nike outlet
michael kors handbags
nike outlet
ray ban sunglasses outlet
christian louboutin shoes
kate spade handbags
adidas yeezy 350 v2
polo ralph lauren
coach factory outlet
lebron 13
ray ban sunglasses wholesale
cheap jordan shoes
coach canada
ralph lauren polo shirts
nike roshe
michael kors tote handbags
oakley sunglasses
polo ralph lauren
hermes handbags
columbia shoes
michael kors outlet online
birkenstock outlet
adidas nmd r1
coach factory outlet
manchester united jersey
burberry outlet
reebok shoes
air jordan shoes
nike outlet
nike running shoes
coach wallets
polo ralph lauren
true religion
coach factory outlet
pandora bracelet
christian louboutin uk
nike outlet
mlb jerseys
ecco shoes
coach factory online
ugg boots
oakley sunglasses
ralph lauren shirts
prada handbags
michael kors outlet online
canada goose sale
ray ban eyeglasses
adidas outlet
adidas nmd
nike air max 2017
longchamp handbags
adidas yeezy boost 350
fitflops
nike store
adidas adizero f50
nike outlet
birkenstock sandals
ray ban canada
ralph lauren
cheap ray ban sunglasses
oakley sunglasses
columbia sportswear outlet
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet
christian louboutin outlet
michael kors handbags
nike roshe run
oakley sunglasses
cheap nhl jerseys
ralph lauren
adidas outlet
michael kors canada
adidas nmd
pandora outlet
coach outlet
longchamp handbags
michael kors outlet online
coach outlet
cheap jordans
ralph lauren
cheap pandora jewelry
polo ralph lauren
true religion jeans
coach outlet online
michael kors tote bag
coach factory outlet
kobe 12 shoes
coach handbags
nike huarache
true religion
adidas shoes
coach purses
michael kors handbags
adidas neo
coach outlet
stan smith adidas
coach outlet online
nike air max uk
under armour outlet
michael kors outlet
polo shirts
nike cortez
hermes belt outlet
nike roshe
michael jordan shoes
true religion sale
new balance sneakers
adidas shoes
nike sb
michael kors outlet
michael kors handbags
ray ban sunglasses
adidas trainers
ray ban aviators
coach outlet
ugg boots
the north face
michael kors handbags
michael kors
nike air force 1
salomon shoes
louis vuitton
christian louboutin shoes
oakley sunglasses
prada handbags
valentino sandals
air jordan shoes
christian louboutin outlet
nike air max 2017
coach factory outlet
michael kors outlet clearance
supra shoes
fitflop shoes
birkenstock sandals
michael kors
cheap jordans
nike tiempo legend
new balance
mlb jerseys wholesale
coach factory outlet
nike air max 2016
pandora rings
polo ralph lauren outlet
20174.28wengdongdong

blogger chenlili | 2017, április 1 - 09:39 | (97003)

chenlina20170402
true religion sale
oakley sunglasses
michael kors uk
michael kors outlet
oakley vault
cleveland cavaliers jerseys
beats by dre
coach outlet
nike running
hollister kids
coach outlet
prada outlet
michael kors uk
uggs on clearance
adidas nmd
mlb jerseys
ralph lauren outlet
louis vuitton belt
michael kors handbags
oakley sunglasses
toms wedges
giuseppe zanotti
louis vuitton outlet
giuseppe zanotti shoes
bengals jerseys
patriots jerseys
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
louis vuitton outlet
adidas soccer shoes
seahawks jerseys
louis vuitton handbags
warriors jerseys
mcm outlet
ralph lauren uk
michael kors outlet
instyler max
true religion outlet
ray ban sunglasses
sac louis vuitton
adidas yeezy
longchamp pas cher
cheap snapbacks
burberry outlet
coach factory outlet
michael kors outlet
coach outlet
coach factory outlet
bulls jerseys
miami heat jerseys
christian louboutin shoes
lunettes ray ban
clippers jerseys
chaussures christian louboutin
hollister outlet
michael kors uk
seahawks jerseys
oakley sunglasses
asics shoes
ray ban sunglasses
ugg boots
louboutin pas cher
coach handbags
ed hardy clothing
michael kors outlet
ray ban sunglasses
vibram fivefingers
oakley canada
coach outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
replica watches
oakley sunglasses
timberland boots
timberland boots
louis vuitton uk
adidas yeezy
scarpe hogan
canada goose jackets
ralph lauren outlet
toms shoes
ray ban sunglasses
timberland outlet
ray ban sunglasses
ralph lauren
vans shoes
manolo blahnik
nike soccer shoes
ray ban canada
cheap mlb jerseys
knicks jerseys
ralph lauren outlet
louis vuitton outlet
coach outlet
nhl jerseys
ray ban sunglasses
gucci shoes
lebron shoes
jordan 3
coach factory outlet
nfl jerseys wholesale
michael kors handbags
retro jordans
celine outlet
adidas stan smith
christian louboutin
christian louboutin sale
michael kors
kate spade outlet
louis vuitton handbags
michael kors handbags
michael kors
kate spade handbags
rolex watches
ray bans uk
ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
air jordan
polo ralph lauren
michael kors handbags
kd shoes
gucci outlet
ugg slippers
polo ralph lauren
michael kors outlet
replica rolex watches
oakley store
manchester united jersey
coach outlet online
coach factory outlet
ralph lauren polo
louis vuitton outlet
omega watches
toms outlet
louis vuitton outlet
tiffany and co
vikings jerseys
timberland boots
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet stores
jordan 4
louboutin pas cher
louis vuitton outlet
christian louboutin uk
michael kors handbags
chelsea jersey
louis vuitton handbags
christian louboutin
louis vuitton outlet
adidas football boots
louis vuitton belt
thunder jerseys
oakley sunglasses
oakley sunglasses
true religion jeans
oakley sunglasses
polo outlet
chanel bags
fitflops sandals
michael kors outlet online
oakley sunglasses
michael kors outlet
beats headphones
louis vuitton outlet
pandora jewelry
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses
rolex watches
ralph lauren uk
calvin klein jeans
ugg boots clearance
asics shoes
louis vuitton outlet
kobe shoes
ugg boots
louis vuitton handbags
ray ban wayfarer
louis vuitton handbags
michael kors outlet
christian louboutin outlet
canada goose outlet
michael kors bags
adidas neo
michael kors handbags
rolex watches for sale
louis vuitton outlet
polo ralph lauren
coach outlet canada
louis vuitton purses
ugg outlet
christian louboutin chaussures
michael kors canada
nike tn pas cher
christian louboutin uk
gucci handbags
tommy hilfiger outlet
broncos jerseys
columbia sportswear
christian louboutin shoes
cheap basketball shoes
gucci outlet online
adidas nmd r1
ray ban sunglasses
borse louis vuitton
oakley sunglasses
nike roshe run pas cher
louis vuitton outlet online
adidas stan smith
jordan 8
kate spade outlet
abercrombie kids
adidas yeezy
ralph lauren outlet
jordan femme pas cher
mavericks jerseys
pittsburgh steelers jerseys
boston celtics jerseys
louis vuitton
spurs jerseys
jordan 6
michael kors outlet
abercrombie and fitch
ray ban sunglasses
jordan 13
coach factory outlet
ralph lauren uk
wizards jerseys
abercrombie and fitch
nike football boots
louboutin outlet
louis vuitton handbags
nike air max pas cher
jordan retro
michael kors handbags
louis vuitton outlet
louis vuitton outlet stores
oakley sunglasses
ray ban sunglasses uk
celine handbags
louis vuitton outlet
coach factory outlet
coach factory outlet
chenlina20170402

blogger lcklck16 | 2017, március 30 - 05:46 | (96794)

20170330 leilei3915
pandora outlet
coach factory outlet
coach factory outlet
kate spade outlet
michael kors outlet
nike outlet store
coach outlet
ray ban sunglasses on sale
michael kors outlet
coach outlet online
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses
lacoste outlet
cheap ray bans sunglasses
ray ban sunglasses
michael kors outlet clearance
christian louboutin
pandora jewelry
ray ban sunglasses
polo outlet
fred perry outlet
fitflops sale clearance
michael kors outlet clearance
mbt shoes
coach outlet online
polo ralph lauren outlet online
michael kors outlet clearance
polo ralph lauren outlet online
prada outlet
polo outlet
nike shoes for men
michael kors outlet
oakley sunglasses
michael kors outlet
adidas shoes
adidas yeezy
ralph lauren outlet
mlb jerseys
air jordan shoes
oakley sunglasses wholesale
fitflops sale clearance
cheap oakley sunglasses
kate spade outlet store
nike shoes
oakley sunglasses wholesale
ray ban sunglasses
air jordan 4
polo outlet
true religion jeans
cheap jordans
polo outlet
adidas yeezy
coach factory outlet
nike shoes
coach outlet
polo ralph lauren outlet online
michael kors outlet
cheap jordans
coach factory outlet
michael kors outlet
true religion outlet store
ed hardy clothing
nike outlet
mbt shoes
christian louboutin outlet
christian louboutin shoes
nike shoes
nike shoes
oakley sunglasses
coach outlet
pandora outlet
mont blanc pens
yeezy boost
fitflops sale clearance
kate spade outlet store
pandora jewelry
coach factory outlet
polo ralph lauren outlet online
cheap ray ban sunglasses
ray ban sunglasses outlet
nfl jerseys
prada outlet
coach factory outlet
ray ban sunglasses
mlb jerseys wholesale
yeezy boost
longchamp outlet
coach factory outlet
michael kors handbags
asics running shoes
cheap jordans
oakley sunglasses wholesale
kate spade handbags
cheap mlb jerseys
longchamp outlet
oakley sunglasses
adidas yeezy shoes
adidas outlet
mcm outlet
coach outlet online
true religion jeans
adidas outlet
nike shoes outlet
true religion outlet
michael kors outlet
ralph lauren polo
adidas nmd

blogger chenlili | 2017, március 27 - 03:24 | (96650)

ray ban sunglasses
kate spade outlet store
michael kors outlet clearance
adidas yeezy shoes
coach factory outlet
kate spade outlet
coach factory outlet
ray ban sunglasses
adidas outlet
asics running shoes
polo ralph lauren outlet online
oakley sunglasses
adidas yeezy
mont blanc pens
adidas nmd
cheap ray bans sunglasses
kate spade handbags
oakley sunglasses wholesale
prada outlet
pandora outlet
michael kors outlet
true religion jeans
fred perry outlet
fitflops sale clearance
michael kors outlet
polo ralph lauren outlet online
air jordan 4
nike shoes
cheap jordans
nike shoes
coach factory outlet
cheap jordans
longchamp outlet
cheap mlb jerseys
nike shoes
coach outlet online
ray ban sunglasses outlet
oakley sunglasses wholesale
fitflops sale clearance
ray ban sunglasses on sale
yeezy boost
true religion outlet store
cheap ray ban sunglasses
oakley sunglasses
adidas yeezy
mlb jerseys
christian louboutin outlet
michael kors outlet clearance
polo ralph lauren outlet online
coach outlet online
coach factory outlet
coach factory outlet
kate spade outlet store
adidas outlet
nike shoes
cheap jordans
mlb jerseys wholesale
coach factory outlet
polo outlet
michael kors outlet
coach factory outlet
polo outlet
christian louboutin shoes
nfl jerseys
mbt shoes
pandora jewelry
nike outlet store
prada outlet
yeezy boost
polo ralph lauren outlet online
nike shoes outlet
michael kors outlet
coach outlet online
christian louboutin
polo outlet
ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses wholesale
nike shoes for men
adidas shoes
michael kors outlet
ray ban sunglasses
lacoste outlet
coach outlet
coach outlet
cheap oakley sunglasses
coach outlet
longchamp outlet
oakley sunglasses
ed hardy clothing
michael kors outlet
pandora outlet
ray ban sunglasses
mcm outlet
true religion outlet
fitflops sale clearance
michael kors handbags
polo outlet
ralph lauren polo
true religion jeans
pandora jewelry
oakley sunglasses
air jordan shoes
michael kors outlet
mbt shoes
nike outlet
michael kors outlet clearance
chenlili20170327

blogger chenlili | 2017, március 27 - 03:24 | (96646)

ray ban sunglasses
kate spade outlet store
michael kors outlet clearance
adidas yeezy shoes
coach factory outlet
kate spade outlet
coach factory outlet
ray ban sunglasses
adidas outlet
asics running shoes
polo ralph lauren outlet online
oakley sunglasses
adidas yeezy
mont blanc pens
adidas nmd
cheap ray bans sunglasses
kate spade handbags
oakley sunglasses wholesale
prada outlet
pandora outlet
michael kors outlet
true religion jeans
fred perry outlet
fitflops sale clearance
michael kors outlet
polo ralph lauren outlet online
air jordan 4
nike shoes
cheap jordans
nike shoes
coach factory outlet
cheap jordans
longchamp outlet
cheap mlb jerseys
nike shoes
coach outlet online
ray ban sunglasses outlet
oakley sunglasses wholesale
fitflops sale clearance
ray ban sunglasses on sale
yeezy boost
true religion outlet store
cheap ray ban sunglasses
oakley sunglasses
adidas yeezy
mlb jerseys
christian louboutin outlet
michael kors outlet clearance
polo ralph lauren outlet online
coach outlet online
coach factory outlet
coach factory outlet
kate spade outlet store
adidas outlet
nike shoes
cheap jordans
mlb jerseys wholesale
coach factory outlet
polo outlet
michael kors outlet
coach factory outlet
polo outlet
christian louboutin shoes
nfl jerseys
mbt shoes
pandora jewelry
nike outlet store
prada outlet
yeezy boost
polo ralph lauren outlet online
nike shoes outlet
michael kors outlet
coach outlet online
christian louboutin
polo outlet
ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses wholesale
nike shoes for men
adidas shoes
michael kors outlet
ray ban sunglasses
lacoste outlet
coach outlet
coach outlet
cheap oakley sunglasses
coach outlet
longchamp outlet
oakley sunglasses
ed hardy clothing
michael kors outlet
pandora outlet
ray ban sunglasses
mcm outlet
true religion outlet
fitflops sale clearance
michael kors handbags
polo outlet
ralph lauren polo
true religion jeans
pandora jewelry
oakley sunglasses
air jordan shoes
michael kors outlet
mbt shoes
nike outlet
michael kors outlet clearance
chenlili20170327

blogger obseid | 2007, október 26 - 21:21 | (29497)

Sziasztok!

Pár napja vettem egy Puntot 1.3 multijet, active felszereltségűt. Olyan gondom van, hogy a használati utmutatót, ami járt hozzá, az olasz nyelven van írva. Nincs magyar nyelvű hozzá. Tudja valaki, hogy hol lehetne ilyet magyar nyel